JP GRAVER
Jyllands-Posten undersøger
Cavlingprisen
Jyllands-Posten undersøger
Dybdeborende journalistik er et særkende ved Jyllands-Posten. Den kritisk-undersøgende metode gennemsyrer hele vores journalistik, og vi afsætter kontinuerligt store ressourcer til researchtunge undersøgelser, som kan munde ud i væsentlige afsløringer.
Jyllands-Posten har ikke bare én, men to gravergrupper på vores kerneområder indland og erhverv. Tilsammen er de udtryk for vores ambition om at skille os ud med mere viden, dybde og skarphed. I tæt samarbejde med avisens øvrige journalister skal reporterne i gravergrupperne sikre, at vi kan undersøge, afsløre og forklare de skjulte sammenhænge i den verden, vi lever i.
Vores mål er at være det førende medie i Danmark på det undersøgende felt, og vores satsning sætter ikke blot dagsorden; den høster også faglig anerkendelse. Således har medarbejdere på Jyllands-Posten vundet Cavlingprisen syv gange siden 1990; senest i 2019 hvor Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl vandt for deres artikler i serien ”Det store Sundhedssvigt” om kvinder, som ikke blev undersøgt tilstrækkeligt – og til tiden – for brystkræft.
Vi er på Jyllands-Posten overbeviste om, at den uafhængige kvalitetsjournalistik er fremtiden. Vi går gerne mod strømmen og tror på en journalistik, som er på én gang grundig, saglig og uforfærdet. Vi vil dermed påtage os rollen som den førende leverandør af seriøs journalistik til danskerne.
Indlands gravergruppe
Erhvervs gravergruppe
Udvalgte graver-projekter
De forsvundne andelskroner
Beboerne troede, at de skulle tjene formuer. Banker og realkredit troede, at de kunne låne ud uden risiko.
I tusindvis af almindelige danskere er i dag endt med en kæmperegning for at hoppe med på andelsvognen. Nu kæmper banker og realkredit for at undgå at dække en del af regningen for et projekt, der gik galt.
Læs mere på jyllands-posten.dk/topic/andelsboliger/
De forsvundne andelskroner
Konsekvenserne kan blive voldsomme, når Skat rejser sager mod borgere og virksomheder. I en række artikler undersøger Jyllands-Posten borgernes retssikkerhed i skattesager.
Læs mere på jyllands-posten.dk/topic/Skat/
Genan-sagen
JP afslører, hvordan miljøselskabet Genan i årevis har lavet kreativ bogføring og kostet pensionskassen PKA et tab på over 800 mio. kr.
Læs mere på jyllands-posten.dk/topic/genan/
Medicinselskabernes kamp
Hvert år taber forbrugere og statskasser milliarder, fordi medicinselskaberne bruger retsopgør, patent-krumspring og hemmelige aftaler til at beskytte deres patenter.
Jyllands-Posten sætter i en artikelserie fokus på medicinindustriens aggressive metoder.
Læs mere på jyllands-posten.dk/topic/medicinselskaberneskamp/
Skattesagen
Hvordan gik det til, da Skat fandt frem til, at Helle Thorning-Schmidts mand ikke er skattepligtig i Danmark?
Sagen, som startede med en diskussion om statministerparrets skattemoral, er nu genstand for en kommissionsundersøgelse.
Læs mere på www.jyllands-posten.dk/topic/Skattesagen/
Moskva-guldet
Jyllands-Posten undersøger pengestrømmene til DKP, mens tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohns (SF) var DKP-formand 1987-91 og hans forklaring om, at han aldrig modtog kontante beløb fra Moskva eller havde kendskab til, at andre i DKP gjorde det.
Læs mere på www.jyllands-posten.dk/topic/Moskva-guldet/
Våbenland
Trods massiv indsats fra politiets side og skærpede straffe er det stadig let at skaffe et skydevåben i Danmark. Jyllands-Posten undersøger
i artikelserien Våbenland, hvor våbnene kommer fra, og hvad konsekvenserne er.
Identitetstyveri
Stadig flere danskere udsættes for, at nogen misbruger deres personlige oplysninger på internettet eller i den fysiske verden.
Morgenavisen Jyllands-Posten beskriver i en artikelserie de problemer, som opstår, når identitetstyve beriger sig økonomisk eller chikanerer
deres ofre.
Den skjulte magt
Danskerne har reelt ingen muligheder for at se, hvilke beløb virksomheder og privatpersoner sender til politikerne. Eller hvilket
lobbyarbejde politikerne bliver påvirket af. Pengestrømmene er ofte hemmelige, og lobbyister opererer bag lukkede døre. Op til det
kommende folketingsvalg undersøger Jyllands-Posten de skjulte interesser i dansk politik.
Anbragte børn
12.500 udsatte børn og unge er centrum for et opgør om besparelser. De er anbragt uden for hjemmet og koster samfundet 13 mia. kr. om året.
Kommunerne forsøger at spare på området, men fagfolk advarer mod konsekvenserne.
Jyllands-Posten afdækker forholdene i serien "Anbragte børn".
Hjem fra krigen
Danmark er i krig. Er vi klar til at tage imod soldaterne, når de kommer hjem? Jyllands-Posten sætter fokus på de danske veteraner.
Læs mere på www.jp.dk/hjemfrakrigen
Ghettoland
VK-regeringen har siden 2001 lovet at hjælpe udsatte boligområder mod lovløshed og social udstødelse, og nu er en ny plan på trapperne.
Men hvordan går det egentlig i ghettoerne? Jyllands-Posten rapporterer fra de danske parallelsamfund.
Farligt arbejde
Fra 2004-2009 omkom 319 personer i arbejdsulykker. I 2009 blev der anmeldt flere end 42.000 ulykker, men eksperter vurderer,
at det reelle tal var dobbelt så stort. Jyllands-Posten undersøgte sagen.
Bankkunder i klemme
Bankerne er i krig med deres kunder som aldrig før. Eksempler på fejl og dårlig rådgivning hober sig op i klagesystemerne.
Jyllands-Posten undersøger historierne og fortæller om kunder, der er kommet i klemme i deres bank.
LÆS OGSÅ OM
SEND OS EN MAIL
Vi er altid på jagt efter emner, som fortjener en journalistisk afdækning. Har du et forslag til et tema, vi bør afdække?
Eller et tip, som du mener, vi bør se nærmere på? Alle henvendelser behandles diskret, og din identitet er beskyttet hos os.
Send os en mail:
jpgraver@jp.dk